De Hogeschool Utrecht en Platform Wiskunde Nederland organiseren in samenwerking met technische universiteiten een summerschool voor docenten in het voortgezet onderwijs om hen wegwijs te maken in het gebruik van AI en digitale technologie in het wiskundeonderwijs.
ChatGPT is langzamerhand een integraal onderdeel van onze moderne realiteit aan het worden. ChatGPT is ook al lang niet meer de enige AI tool die (wiskundige) taken simpeler kan maken. Het aantal AI tools groeit almaar en is ook inzetbaar in het wiskundeonderwijs. Maar hoe leren we toekomstige studenten om verantwoord met AI om te gaan in deze nieuwe realiteit? Hoe kunnen zij beoordelen of het antwoord van AI daadwerkelijk de juiste oplossing is voor hun wiskundige probleem?
De Hogeschool Utrecht en Platform Wiskunde Nederland organiseren in samenwerking met technische universiteiten een summerschool voor docenten in het voortgezet onderwijs om hen wegwijs te maken in het gebruik van AI en digitale technologie in het wiskundeonderwijs. Door gebruik van AI vermindert de rekenlast voor leerlingen en is er meer ruimte voor praktische wiskundige toepassingen en de principes achter wiskundige problemen. Door de nieuwste technologische ontwikkelingen te integreren in het onderwijs, bereiden we leerlingen voor op een toekomst waarin digitale vaardigheden essentieel zijn en plaveien de weg naar een technische vervolgopleiding.
In deze summerschool zul je in vijf dagen onder gedompeld worden in verschillende aspecten van AI tools, zoals de ethische kant, de werking en wat kan het betekenen voor de student en/of docent. Daarnaast ga je aan de slag met verschillende AI tools en leer je de toepassingen ervan.
Onderwijs is het krachtigste wapen dat je kunt gebruiken om de wereld te veranderen.
Lecturers
Onderzoekers van het lectoraat Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals
Onderzoekers van het lectoraat Artificial Intelligence
Gast docenten
Target audience
Wiskunde docenten op het vo, vmbo
Reken coordinatoren
Aim of the course
Het doel van deze cursus is om jou als wiskunde docent bekend en behendig te maken met verschillende AI tools. Na de cursus kun je deze gebruiken in je onderwijs of om de voorbereiding van je onderwijs te vergemakkelijken (learn-to-use). Deze kennis kun je dan inzetten om leerlingen te laten leren met AI (use-to-learn). Hiermee worden studenten van de toekomst voorbereidt op het verantwoord gebruiken van AI bij het oplossen van wiskundige vraagstukken.